Denis Diderot az érzékenység fogalma körül kialakult interdiszciplináris vita meghatározó szerzője: művei jól mutatják az különböző diskurzusok érzékenységfogalmainak összefonódását. Diderot, aki egyszerre természetfilozófus és író, épít az érzékenység fiziológiai, orvosi diskurzusára (Haller, Bordeu), valamint a fogalom irodalmi alkalmazására (Richardson). Az érzékenység testi (reagálóképesség, az anyag külső stimulusra való reaktivitása) és morális (empátia, a másik szenvedésekor érzett fájdalom) konnotációi tehát nem különülnek el élesen.

Diderot-nak az érzékenységgel kapcsolatos esztétikai és művészetelméleti megjegyzései az adott reprezentáció kiváltotta testi reakciót – a nevetést vagy a sírást – állítják középpontba. Előadásomban arra keresem a választ, mit vár el Diderot a művészetkritikustól – hogyan egyeztethető össze a morális, illetve politikai érzékenység és a műalkotás formájának elemzése? Egyértelmű válasz helyett a diderot-i érzékenységfogalomhoz társuló kétértelműségeket kívánom bemutatni. A Richardson dicséretének elbeszélője még forró könnyeket követel a megfelelő befogadótól, a Színészparadoxonban és a D’Alembert álmában Diderot azonban már az önuralmat és a pontos megfigyelőképességet jelöli meg mint a művész és a kritikus alapvető tulajdonságait. A művészetre adott reakció Diderot-nál fiziológiai kérdés; Az apáca című művében bemutatja, mekkora hatással vannak a társadalmi intézmények testünkre és így érzékenységünkre. Különösen érdekesek a Diderot-művek azon szöveghelyei, amelyek humor tárgyává teszik az érzékenységet, rámutatva ezzel a nevetséges és a megindító közötti gyakran elmosódó határra.

Szerző: Asztyi  2018.05.01. 13:53 Szólj hozzá!

Címkék: előadás konferencia irodalom egyetem filozófia művészet esztétika bölcsészettudomány VIII. EMV

A bejegyzés trackback címe:

https://emvkonferencia.blog.hu/api/trackback/id/tr3913882806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása