Előadásom kiindulópontjai Husserl az Ideen II. 12-17.§-ban, materialitás és természet viszonyát érintő fejtegetései, valamint az anyagi megjelenés térbeli és időbeli kiterjedését vizsgáló, a Ding und Raum-ban fellelhető szöveghelyek mellett (19-25.§), a Natur und Geist címen kiadott 1927-es előadások egyes részei. A husserli elemzések fókuszában, az anyag spacio-temporális sajátosságain túl, a keletkezés (Entstehen) problémája áll. Mindezek vizsgálatához elsősorban Bernhard Rang 1990-es, Husserls Phänomenologie der materiellen Natur c. munkáját, valamint a Phänomenologische Forschungen 1999-es Phänomenologie der Natur c. különszámának tanulmányait hívom segítségül, különös tekintettel Klaus Held és Tōru Tani, a kortárs japán fenomenológia jeles képviselőjének összefoglaló igényű szövegeire.

Nem hagyhatóak azonban figyelmen kívül Merleau-Ponty, a Collége de France-ban tartott, témát érintő előadásainak jegyzetei, valamint A látható és a láthatatlan munkajegyzeteinek természet fogalma sem, melyek részben a husserli elképzelések kritikájaként is értelmezhetőek. Anyag időbeli tartamának vizsgálatához, és további lehetséges párhuzamok kereséséhez fontos adalékul szolgál Bergson, akinek e tárgykörben írott Anyag és emlékezet c. munkájának egyes fejezetei, vélhetően mind Husserl, mind pedig Merleau-Ponty koncepciójára hatással voltak.

Szerző: emv III  2015.04.27. 14:26 Szólj hozzá!

Címkék: V. EMV Konferencia (Esztétika és természet)

A bejegyzés trackback címe:

https://emvkonferencia.blog.hu/api/trackback/id/tr425877938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása