Andy Wang barátom portréja első látásra sokat jelentett nekem, de másodszorra nem tudtam festményére ugyanúgy tekinteni... Innen fakadt a kérdésem:

Előadásom első részében azzal a kérdéssel foglalkozom, hogy ismételhető-e az esztétikai tapasztalat? Ennek kifejtésében a francia fenomenológus Jean-Louis Chrétien írását veszem alapul. Annak a meditációnak – a képre, portréra történő ráhangolódásnak –, amelyet Chrétien előír, legfontosabb mozzanatai megtalálhatóak Kierkegaard-nál is, azonban nála ez nem az esztétikai tapasztalatot elősegítő eszköz. Explicit, vagy implicit módon mindegyikük kiindulópontja Mózes első könyvének azon jelenete, amikor Jákob egy küzdelemben látja meg színről-színre Istent. Ez volna a chrétien-i meditáció háttér tanítása. De, ami ennél fontosabb, hogy:

A már-mozgásba-hozott és feltárt portré tekintete lehetőséget nyújt számomra, hogy meditációmat generáló erőket, az esztétikai értelemben értett háttér pre-koncepcióimat mint társadalmunkból öröklött, látens elő-ítéleteimet dekonstruálhassam. Ez a porté adománya.

Kierkegaard-nak a Szeretet cselekedeteiben kidolgozott Másik-ja mindig egy optikai lencseként tárja fel a társadalom egyes valóságait. Innét szeretnék elérkezni előadásom második részéhez, amelyet a következő kérdések mentén szeretnék kidolgozni:

A politikai retorikák mennyiben fedik el berögzült megnevezéseikkel a jelenségek valóságát? (Pl. cigánybűnözés vs. mélyszegénységből fakadó bűnözés, szervezett bűnözés stb. Vajon a pontosabb megnevezések egészségesebb társadalmi diskurzusokat eredményeznének?)

Differenciálhatóak-e a különböző szakpolitikai diskurzusok? Melyik erőtérben mi számít politikai gumicsontnak?

Porté vagy maszk a politikai plakát? Miért tabu a hatalom elosztásáról szóló szakpolitikai diskurzus látszata is?

Szerző: emv III  2014.05.05. 18:03 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emvkonferencia.blog.hu/api/trackback/id/tr556120391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása