Előadásomban a XX. század eleji magyar feminizmus bizonyos irodalmi vetületeit szeretném bemutatni. Érdekes, hogy közel sem alakult ki egy egységes kép a feminizmussal kapcsolatban. A variációk két szögesen ellentétes vélemény következtében tetten érhetőek: voltak, akik átkozták a feminizmust, de voltak, akik óriási lehetőséget láttak benne és korteskedtek mellette. Az előbbiek véleményét nagyban befolyásolta a freudi pszichoanalízis, illetve az ebből tagadhatatlanul táplálkozó Otto Weininger, osztrák filozófus (Nem és jellem. Elvi tanulmány) még Freudnál is sokkal radikálisabb „nőellenessége”. Természetesen a pszichológiai kép mellett (ahol érthető módon nem magyar szerzők állnak vizsgálódásom középpontjában), az irodalomban fogok egy-két olyan – ismert vagy kevésbé ismert – magyar író, költő feminizmussal kapcsolatos írását idézni, melyek vagy elbizonytalanítják, vagy megerősítik az olvasóban a századforduló emancipációs mozgalmának „képét” (Budapest Negyed számaiból szemezgetek majd, pl. E. Legouvé, Szász Zoltán vagy Szép Ernő egy-egy írása, verse). Az „elbizonytalanítás” Lukács György és Seidler Irma kapcsolatában mutatkozik meg legadekvátabban, melyet Bendl Júlia térképezett fel.
A szépirodalmi műveken kívül olyan erősen, a feminizmus eszméi mellett síkra szálló propagandisztikus szöveget is idézni fogok, mely már-már komikusan hat maximális eltökéltségével, teljes magabiztosságával. (pl. Jánossy Gábor: Feminizmus Magyarországon. 1911.)
Úgy gondolom, a ma rendkívül divatos gender studies alapjait ebben a képlékeny időszakban találjuk meg. Az „eredet” feltérképezéséhez szép/szakirodalmi szövegeket hívok segítségül, melyek – nem elhanyagolható szempont, hogy – hihetetlen szórakoztatóak is tudnak lenni.

Szerző: emv III  2013.04.30. 01:08 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emvkonferencia.blog.hu/api/trackback/id/tr275253711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása