„A politika a láthatóról szól és arról, ami a láthatóról mondható, azokról,
akik rendelkeznek a látás kompetenciájával és a kimondás jogával.”
(Jacques Ranciére: Esztétika és politika, ford. Jancsó Júlia)

Az elmúlt években több olyan rendelet is született, amelyek a hajléktalanság problémáját jogi úton, látszatmegoldásokkal hivatottak rendezni ahelyett, hogy a probléma gyökeréig leásva annak eredetét próbálnák felszámolni. Ennek egyik legextrémebb formája volt a közterületen való életvitelszerű tartózkodás alaptörvényben rögzített kriminalizációja, ami ellen nemcsak emberi jogi aktivisták, de társadalmilag elkötelezett művészek is tiltakoztak.

Előadásomban az elmúlt évek olyan művészeti projektjeit kívánom vizsgálni a teljesség igénye nélkül, amelyek a hajléktalan emberek láthatóságának (pontosabban fogalmazva láthatatlanságának) kérdéskörét tematizálták, illetve igyekeztek valamilyen választ adni a fedél nélkül élők egyes problémáira. Emellett szeretnék kitérni ezen projektek recepciójára is, reflektálva arra a jelenségre, mennyiben tud egy művészeti produktum érvényes maradni a művészeti diskurzus kereteiből kilépve. Claire Bishop A szociális fordulat: a kollaboráció és elégedetlenei című szövegének kapcsán elindulva olyan kérdésekre igyekszem majd válaszokat keresni, mint: tudnak-e érvényes megoldásokat felkínálni művészeti projektek olyan társadalmi problémákra, mint a hajléktalanság kérdése? Tehetnek-e többet/kell-e többet tenniük annál, minthogy szembesítik a társadalmat egy sok esetben ignorált üggyel? Lehet-e ezeket a morális szempontokon túl, a művészet fogalomrendszerével kritizálni?

Szerző: emv III  2014.05.05. 18:08 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emvkonferencia.blog.hu/api/trackback/id/tr826120400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása