Bényei Tamás feltételezése szerint „az éntörténeti allegóriaként értett metamorfózis azt az állapotot jeleníti meg, amikor a szubjektum belső önképe, énérzése és külső testi formája között radikális ellentét feszül”.[1] A.S. Byatt, kortárs brit írónő Batyus néni [Baglady][2] című 1998-as novellájában a középkorú Daphne Gulver-Robinson a poklok poklát éli meg egy távol-keleti bevásárlóközpontban: minden vásárlással elveszít valamit a holmijai közül, s ahogy kifut az időből, egyre csak csúnyul. A Daphné-mítosszal foglalkozó Rowena Fowler nőközpontú kritikai elemzése szerint a nimfa örökzöld babérfává válásának kortárs adaptációi a nők számára „saját öregedő testükhöz fűződő nehéz és fájdalmas viszonyuk miatt [...] különleges érzelmi töltetet hordoznak”[3]. A metamorfózis appropriációja Byatt Batyus nénijében a swifti szatíra szűrőjén keresztül megy végbe. Mint azt a főszereplő neve is sugallja, a novella lehetőséget kínál egy újabb robinzonád vagy akár - az angolszász kritikában elterjedt kifejezéssel – „Gulliveriana” olvasatára is, előadásom azonban Swift rothadásnak indult prostituáltjáról szóló A gyönyörű ifjú nimfa, mikor lefekvéshez készülődik (1731) című versének intertextuális és többrétegű vonatkozásait kívánja bemutatni. Vizsgálatom fókuszában az áll, hogy vajon a XVIII. századi nő- és végső soron embergyűlölet milyen újszerű értelmezéstöbblettel segíti leleplezni a mai társadalom szerinti megkonstruáltságot mint a nőiség örökös velejáróját, illetve, hogyan problematizálódnak az öregedő női test patriarchális vetületei a klasszikus mítosz és a társadalmi szatíra fúziójának ábrázolásában.

 

[1] Bényei Tamás: Más alakban. Pécs, Pro Pannonia, 2013. 25. o.

[2] A.S. Byatt: Batyus néni. Ford. Lukács Laura. Bp., Nagyvilág. 2000 (45. évf.) 1-2. sz., 7-11. o.

[3] Rowena Fowler: ‘This tart fable’: Daphne, and Apollo in Modern Women’s Poetry. In: Laughing with Medusa: Classical Myth and Feminist Thought. Eds. Vanda Zajko and Miriam Leonard. Oxford: Oxford UP, 2006. 381-390. o.

 

Szerző: Asztyi  2016.04.27. 23:11 Szólj hozzá!

Címkék: kritika előadás konferencia művészet esztétika bölcsészettudomány VI. EMV művészet és kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://emvkonferencia.blog.hu/api/trackback/id/tr48668970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása