Luce Irigaray A diskurzus hatalma, a nőiség alárendeltsége című munkájában arról ír, hogy a jelenleg is uralkodó fallogocentrikus diskurzus a feminin princípium kizárásával teremti meg magát. Ebből azonban az is következik, hogy amit kizár, annak valamilyen transzformált módon, szükségszerűen folyamatosan jelen is kell lennie, olyan sötét alapként, melyből kirajzolódhat a „rend”. Mivel nem lehet egyszerűen kizárni, mint belső fenyegetést újra és újra, különböző gyakorlatokon keresztül kell hatástalanítani. A hatalom birtoklása szorosan összefügg a szexualitással – amint arra Michel Foucault is rávilágít A szexualitás történetében – így a kirekesztés maga is innen bontakozik ki. Ebben a kontextusban az önálló és szabad szexualitással rendelkező nő válik a hatástalanítás tárgyává, mint aki különösen veszélyes a fennálló rendre.

Előadásomban a női szexualitás represszióját kulturális reprezentációk rövid áttekintésén keresztül fogom tematizálni, majd egy-egy bevett ábrázolási szokásban problematizálni. Ilyen például a szentek „nemtelenítése”, a test tárggyá merevítése a szépség szoborszerű felfogásában, vagy a szexussal rendelkező nőalakok démonizálása, akik egyszerre keltik fel a vágyakat és egyszersmind kényszerítik elfordulásra a tekintetet a rettenetben. Célom, a különböző kulturális megnyilvánulások felől feltenni olyan gyakorta felmerülő kérdéseket, mint, hogy miért és hogyan került a nőiség a hatalmi tér perifériájára vagy, hogy mindez hogyan kapcsolódik össze a szexualitással. E kérdéseket Michel Foucault, a hatalom természetére vonatkozó mélyreható kutatásainak kontextusában kívánom elhelyezni, a válaszokat pedig ezen belül, elsősorban a feminista pszichoanalízis segítségével keresem. A reprezentáció példáinak felvonultatásául mindemellett Umberto Eco a szépség és a rútság történetnek feltárásában végzett kimerítő munkája szolgáltat kiindulási alapot.

Szerző: emv III  2014.05.05. 18:11 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emvkonferencia.blog.hu/api/trackback/id/tr926120408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása