KONFERENCIAFELHÍVÁS

Konferencia időpontja: 2014. május 16.

Védnök: Dr. Bacsó Béla

Az ELTE-BTK Esztétika Tanszéke idén negyedik alkalommal ad helyet a már hagyományossá váló hallgatói házi konferenciájának. Az elmúlt évek során a művészetelmélet főbb témái köré szerveződtek a tematikus konferenciák. Ezt a gyakorlatot követve idén művészet és társadalom viszonyának megvitatását javasoljuk. Miben áll a művészet társadalmi jellege? Képes-e a művészet az egyéni befogadóra gyakorolt hatáson kívül társadalmi hatást kifejteni? Miként illeszkedik a műalkotás a társadalom összrendszerébe, kijelölhető-e a művészet helye és feladata a gazdasági és termelő rendszerek egészében? Tekinthető-e a műalkotás pusztán társadalmi ténynek? És lehetséges-e a társadalmi vonatkozásaitól megfosztott „tiszta” mű? stb.

A művészet és a társadalom viszonyának vizsgálata tehát igen szerteágazó: többek között magába foglalja a heteronómia és autonómia, a történetiség és hagyomány, a magas- és tömegkultúra, a műélvezet és szórakozás, valamint az elkötelezett művészet kérdéseit is. A téma szerteágazó természete miatt, a fenti kérdésekhez közvetlenül kapcsolódó teoretikus előadások mellett, olyan, egyes műalkotásokat vagy egyéb kulturális jelenségeket értelmező előadásokat is várunk, amelyek módszerükkel, eljárásmódjukkal közvetve foglalnak állást a művészet és a társadalom viszonyának kérdésében.

A 20 perces előadásokra a Kar valamennyi MA és PhD képzésében résztvevő hallgató jelentkezését várjuk.

Jelentkezni 150-200 szavas absztrakt beküldésével április 20-ig lehet. Az absztraktokat az emv.konferencia@gmail.com e-mail címre várjuk.

Szerző: emv III  2014.03.25. 09:37 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emvkonferencia.blog.hu/api/trackback/id/tr335877940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása