Időpont:          2017. május 5. (péntek)

Védnökség:    Dr. Somlyó Bálint tanszékvezető, habil. egyetemi docens

         Dr. Bacsó Béla egyetemi tanár

 

„Az akcionizmus a világ kezdete óta létezik. Ebbe nem érdemes most mélyebben belemenni. Semmiféle konkrét, fix világértelmezés nincs, pontosabban: egyedül Mítosz van.”

(St.Auby Tamás)

Az ELTE BTK Esztétika Tanszékének hallgatói konferenciája immár hetedik alkalommal jelentkezik, s ezúttal művészet és idő viszonyát ajánlja a doktori, mester- és alapképzésben résztvevők figyelmébe.

Foucault szerint a jelen korszak talán majd a tér korszaka lesz, miután a XIX. század oly megszállottan foglalkozott a történetiséggel. Ugyanakkor azt is el lehet mondani, hogy a XX. század többek között éppen az idő újrafelfedezésének és kritikájának jegyében kezdte el művészi és intellektuális forradalmait (Bergson, Proust, Husserl, Heidegger), gondolva akár az avantgárd „időmontázsokra”, a tudatfolyam regények egymást keresztező vagy körkörös időtapasztalatára, az objektív idő fenomenológiai felszámolására. De hogy állunk a művészet idejével ma? A töredezettség, a párhuzamosság, az átmenetiség „nem-helyeinek” korszaka a műalkotás idejét, s a művészeti ágak temporális jellemzőit is kihívás elé állítja – léteznek-e még időtlen, örökérvényű művészi formák? Miként viszonyulhatunk eközben az efemerhez, s az olyan művészeti irányzatokhoz, mint a performance, a fluxus, a happening, melyeken „könyörtelenül” és szándékoltan fog az idő? S bár a „korszellem” általános értelemben is nyomot hagy a kulturális formákon, kritériuma-e még a műalkotásnak a korra adott reflexió? Feltétlenül giccsnek kell-e még tekintenünk az anakronizmusokat? Az időről való elmélkedés az esztétika hermeneutikai alapkérdéseihez is elkalauzol: hogyan értjük meg a klasszikusokat? Miként válik egy mű „jelenvalóvá”? Mit jelent elidőzni egy műnél?

Természetesen a horizont a hallgatók kutatásainak megfelelően szélesíthető, az irányok kreatívan megválaszthatóak. A 150- 200 szavas absztraktokban elemző, kritikai megközelítéseket várunk, a 15 perces előadások lehetnek elméleti, történeti jellegűek, s természetesen konkrét műelemzések is.

 

Az absztraktok beküldési határideje: 2017. április 23.

 

Kapcsolat: emv.konferencia@gmail.com

   Facebook-esemény

Szerző: Asztyi  2017.02.17. 11:56 Szólj hozzá!

Címkék: előadás konferencia egyetem filozófia művészet esztétika művészettörténet bölcsészettudomány VII. EMV

A bejegyzés trackback címe:

https://emvkonferencia.blog.hu/api/trackback/id/tr8812268336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása