Időpont:         2018. május 11. (péntek, Pázmány-nap)

Helyszín:        ELTE BTK Főépület, Kovács Máté terem (fszt. 34.)

Védnökség:    Dr. Bacsó Béla DSc doktori programvezető, egyetemi tanár

                             Dr. Somlyó Bálint tanszékvezető, habil. egyetemi docens

„A test a leleplezett, darabokra zúzott bizonyosság. Semmi sem ismerősebb, semmi sem idegenebb nála a mi világunkban.”

[Jean-Luc Nancy: Corpus. Ford. Seregi Tamás. Bp., Kijárat, 2013. 8. o.]

Az ELTE BTK Esztétika Tanszékének hallgatói konferenciája nyolcadik alkalommal jelentkezik, s ezúttal a test művészeti, esztétikai kérdéseit ajánlja a doktori, mester- és alapképzésben résztvevők figyelmébe.

Test. A legsemlegesebbnek tűnő fogalmaink egyike, mégsem telhet el nap anélkül, hogy egy elméletíró ne kritizálna, ne írna át, ne forgatna fel valami régit és meghaladandót a testre hivatkozva. Beszélhetünk-e „testi fordulatról” a 20. század második felétől? Vagy akár több testi fordulat is van? Elsődlegessé vált-e a gyakorlat, a részvétel, az aktivizmus, a performansz az intellektuális „szemlélődéssel” szemben? Teoretikus aktus-e a (körbe-)járás? Releváns-e még egyáltalán a test és az elme dualizmusa? Elfogadható-e egy, a késői Husserl, illetve Merleau-Ponty munkásságából kibontakozó eredendő testtapasztalatra alapozó megközelítés? Mennyiben jelent alternatívát, ha a testet Foucault nyomán hatalmi diskurzusok konstrukciójaként értjük?

Úgy tűnik, mintha ma már mindennek lenne teste, vegyük azt konkrét vagy éppen absztrakt értelemben. Ám kérdés, hogy megragadhatóak-e még a műalkotások pl. az organikusság és más testi metaforák révén. Vagy éppen a dezorganizáció (Artaud-féle szervek nélküli test, szörnyek, kiborgok) erősödne fel a poszt-, illetve transzhumánizmusnak köszönhetően? Ábrázolható-e még a nő/a férfi a genderelméletek fényében, nem gyanús-e a harmónia, a szépség? Létezik-e még a természetes és a mesterséges, mikor válik valami idegen testté? Miként szembesítik a művészetek a befogadókat saját testi meghatározottságukkal?

A horizont természetesen a jelentkezők kutatásainak megfelelően szélesíthető, az irányok kreatívan megválaszthatóak. A 150-200 szavas absztraktokban elemző, kritikai megközelítéseket várunk, a 15 perces előadások lehetnek elméleti, történeti jellegűek, s természetesen konkrét műelemzések is.

Az absztraktok beküldési határideje: 2018. április 22. (vasárnap)

Kapcsolat: emv.konferencia@gmail.com

Szerző: Asztyi  2018.03.10. 23:14 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://emvkonferencia.blog.hu/api/trackback/id/tr8613730000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása