Időpont: 2016. május 13. (péntek)

Fővédnök:     Dr. Bacsó Béla tanszékvezető egyetemi tanár

A művészet tudománya […] sokkal inkább szükséglet a mi korunkban, mint azokban a korokban, amelyekben a művészet önmagáért véve […] tökéletes kielégülést nyújtott.

[G. W. F. Hegel: Esztétikai előadások I. Ford. Zoltai Dénes. Bp., Akadémiai, 1952. 13. o.]

Az ELTE BTK Esztétika Tanszékének hallgatói konferenciája immár hatodik alkalommal jelentkezik, s ezúttal művészet és kritika relációját ajánlja a doktori és mesterképzésben résztvevők figyelmébe. Véve a kritikát széles értelemben – a Schlegel-fivérek nyomán „alkalmazottan”, és „önmagáért valóan” is – művészetbölcseletként, társadalom- és ízlésítéletként, önálló műalkotásként, vagy Croce szavával annak inverzeként; ekhóként, amely a művet legitimálhatja, elvetheti, „kisemmizheti” vagy elő is állíthatja. Meddig terjed a kritika befolyása? Mondhatjuk-e, mint Gentile, hogy a műalkotás aktuális léte a kritikában van? Van-e oly narratíva-, kánon-, vagy elméletképző ereje, hogy a művészet történetét a stílusok kritikájaként, s a stílusokat egymás bírálataként írhassuk le? Helyettesítheti-e az esztétikai alkotást és élményt, „szükséglet”-e a kritika, amikor a művek sokszor gesztusok és üres helyek? Elvethetjük-e a csendet megtöltő (túl)interpretációkat, osztva Susan Sontag kritikáját a kritikáról?

A horizont a hallgatók kutatásainak megfelelően szélesíthető, az irányok kreatívan megválaszthatóak – a 150- 200 szavas absztraktokban elemző, kritikai megközelítéseket várunk, a 15 perces előadások lehetnek elméleti, történeti jellegűek, s természetesen konkrét műelemzések is.

  Az absztraktok beküldési határideje: 2016. április 20. (szerda)

  Kapcsolat: emv.konferencia@gmail.com

 

Facebook: https://www.facebook.com/events/767678373363915/

 

 

Szerző: Asztyi  2016.02.02. 19:10 Szólj hozzá!

Címkék: kritika előadás konferencia filozófia művészet esztétika művészettörténet bölcsészettudomány V. EMV Konferencia (Esztétika és természet)

A bejegyzés trackback címe:

https://emvkonferencia.blog.hu/api/trackback/id/tr598354240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása