Japánban a természettel való harmonikus kapcsolatra való törekvés a japán őshonos vallásban, a shinto-ban gyökerezik. A természet felértékelése, maximális elfogadása a természetesség prioritásként való kezeléséhez vezetett az esztétika terén a wabi-sabi elv megjelenésével.

A wabi-sabi esztétikai elv többféleképp tolmácsolható, de minden értelmezés megemlíti a természetességet, a nem tökéletes, nem ideális állapot elfogadhatóságát és mindezek célként való megjelenését műalkotás létrehozásakor. Művészként az adott művészeti ághoz tartozó „úton” haladva - céljuk egy áttörés elérése volt műalkotásukkal, mely áttörés során megvilágosodva, az áttörést követően a művész szabadon tudott az adott művészeti ágban alkotni és életét élni.

Előadásomban bemutatom a wabi-sabi elv előzményeit, kialakulásának körülményeit, majd magának az elvnek főbb jellemzőit a japán teakerteket illusztrációként hívva, mely kertek a wabi-sabi elv egyik első tipikus megtestesítői lettek. Végül bemutatom az esztétikai elv hatását a mai kor művészetére is.

Szerző: Asztyi  2015.04.27. 14:43 Szólj hozzá!

Címkék: V. EMV Konferencia (Esztétika és természet)

A bejegyzés trackback címe:

https://emvkonferencia.blog.hu/api/trackback/id/tr797403052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása