Lévinas korai filozófiája szempontjából meghatározó jelentőségű az elsőként 1946–47-ben elhangzott Az idő és a másik c. előadássorozat, melyből a gondolkodását megalapozó interszubjektivitáshoz kapcsolódó  temporális belátásokat kapunk. A lévinasi időszemlélet további jelentőséget nyer, amennyiben annak következtetéseit az 1948-as A valóság és árnyéka c. esszével vetjük össze. A valóság és árnyéka mint a lévinasi „esztétika” centrális szövege emelhető ki, az írásban Lévinas radikális kritikát fejt ki a művészetre vonatkozóan, melynek egyik központi motívuma: az időköz éppen a műalkotások temporális jellemzőjéhez kapcsolódik.

Előadásomban Lévinas művészetmegközelítését időszemlélete felől értelmezem. A vizsgálódásba bevonom továbbá A létezéstől a létezőhöz (De l’existence à l’existant, 1947) gondolatait. Miközben A létezéstől a létezőhöz középpontjában azoknak az „időtlen” állapotoknak a bemutatása áll, melyek Az idő és a másik felől értelmezve a hiposztázis („a létező létezése”) állapotát megelőzik, ez utóbbinak a hangsúlya a szubjektum magányát megtörő interszubjektív viszonyokra helyeződik át – a lévinasi etikára. Ehhez hasonló kettős szerkezet jelenik meg A valóság és árnyéka zárlata felől kirajzolódó ambivalens művészettapasztalatban. Miután Lévinas sikeresen elítéli az esztétika egész területét, ill. kizárja mindenfajta etikai érvényesség lehetőségét, az utolsó alfejezetben mintegy „rehabilitálja” azt, e szerint a művészet én és másik struktúrájának bevonásán keresztül válna leírhatóvá.

Szerző: Asztyi  2017.04.27. 15:44 Szólj hozzá!

Címkék: előadás konferencia egyetem filozófia esztétika bölcsészettudomány VII. EMV

A bejegyzés trackback címe:

https://emvkonferencia.blog.hu/api/trackback/id/tr3512458965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása